Alışkanlıklardan vazgeçmek ? Araştırma yapmak ? Yeni birşeyler öğrenmek ? Kendini geliştirip daha iyisi için uğraşmak ?Açıkcası ben alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemeyen biriyim…
Örneğin kafama uygun, nezih, beğendiğim cafe ve restaurantları belirler, sürekli buralara giderim.
Hatta yeni lezzetler tatmayı bile çok sevmem, amaç karın doyurmak değil mi diye düşünür hep bildiğim yemekleri seçer onları yerim.
Bence en kısa yol her zaman en iyi bildiğin yoldur. (Daha çabuk, kestirmeden gideyim derken farklı yollarda çok defa kaybolduğum olmuştur.)
Sonuç olarak bilişim sektöründe çalışıyorum ve burada da felsefem aynı.
Birşey çalışıyor ise ona elleme, sıkıntı çıkarmıyorsa update yapma, memnunsan değiştirme, forumlarda en çok tartışılan, hakkında en fazla destek bulabileceğin sistemi kullan…vb yıllarca bu felsefenin çok ama çok faydasını gördüm herkese de tavsiye ederim.
AMA;
Gel gelelim bazen ciddi sorunlar yaşanıyor ve araştırma yapmak, yeni şeyler öğrenmek sorunlara çare bulmak zorunda kalıyoruz. Son yıllarda alıştığım ve uzun yıllardır kullandığım bazı işletim sistemi ve programların aslında çok daha iyi ve performanslı alternatifleri olduğunu gördüm, denedim ve alışkanlıklarımı değiştirme kararı aldım.
Tamamen kendi şahsıma ait olan bu görüşleri ve tecrübeleri sizlerle paylaşmak isterim, aşağıda bahsedeceğim yazılımlar ücretsizdir, herhangi özel bir firmanın tekelinde değildir, dolayısıyla tahmin edeceğiniz üzere benim bu yazılımlardan herhangi bir çıkarım bulunmamaktadır. 🙂
Amaç insanları yeni yazılım ve işletim sistemleri ile tanıştırmak, onlara araştırma ve en iyisine karar verip “seçme şansı” sunmak, lisanssız kullanımın da önüne geçmektir. Unutmayın rekabet her zaman müşteriye (kullanıcıya) fayda sağlar !
Outlook vs Thunderbird
Bir çok müşterim Gökşin Bey Thunderbird’ te mail ayarlarımızı nasıl yapacağız diye sorduğunda deliye dönerdim, kardeşim size Outlook için video hazırladım Outlook kullansanıza imasında bulunduğum tepkilerim olurdu 🙂 Şimdi Thunderbird benim vazgeçilmezim… Neden mi ?
Benim gibi çok yoğun mail kullanımı olan bir sektörde çalışıyorsanız ve eski maillerinizi saklayıp, arşivliyorsanız bir süre sonra Outlook ile ilgili sorunlar, yavaşlamalar ve kitlenmeler ortaya çıkar.
Örneğin outlook üzerindeki mail sayınız 14.000 leri aştığında ” veri dosyası denetimi ” sorunu ortaya çıkar.
Outlook açılırken ve kapatılırken ” veri dosyası denetimi ” işlemi sebebiyle makineniz kitlenme noktasına gelir.
Bununla ilgili web üzerinde araştırmalar yaptığınızda size arşivleme, sıkıştırma gibi çözümler sunulduğunu görürsünüz.
Bana göre bunun sebebi Outlook ‘un çalışma prensibidir. Outlook tüm klasör ve maillerinizi outlook.pst dosyasında tuttuğundan bu dosya boyutu birkaç GB lara ulaştığında sıkıntılar ortaya çıkar ve bu noktada en iyi çözüm Thunderbird e geçiş yapmaktır.
Thunderbird tüm klasörleri aynı dosyada saklamaz her biri için ayrı dosyaları ayrı klasörler vardır bu sebeple performansı yüksektir, hızlıdır, eklentiler kısmında inanamayacağınız ücretsiz eklentileri vardır, hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinde çalışır, programın kendisinin ücretsiz olmasından hiç bahsetmedim farkındaysanız.
Thunderbird kurulur kurulmaz tüm outlook dosyalarınızı, klasörlerinizi, maillerinizi otomatik olarak kendi içine aktarır.
Sonuç olarak bu karşılaşmanın galibi açık ara farkla ” Mozilla Thunderbird ” ‘tür.
http://www.mozilla.org/tr/thunderbird/
Adobe Photoshop vs GIMP
GIMP hakkında söyleyeceğim çok fazla birşey yok aslında Photoshop kullanıcılarının kurup denemesini kesinlikle öneririm. GIMP hızlı kurulur, ücretsiz, programın açılış ve kapanışı Photoshop ‘tan çok daha hızlıdır, Photoshop .psd dosyaları ile çalışabilir… yani ne ararsanız var. Hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinde çalışır. Tek yapılması gereken menüleri biraz kurcalamak…
Daha önce Photoshop kullanılmış .psd dosyalarında bazen “layer” lar ile ilgili sorunlar çıkabiliyor özellikle text layerlar, ancak onun haricinde ” GIMP “çok başarılı ve bence bu karşılaşmanın galibidir.
http://www.gimp.org/windows/
Internet Explorer vs Mozilla Firefox + Google Chrome
Karşılaştıracak birşey yok aslında mütevazi olmaya gerek yok. Performans, hız, ücretsiz eklentiler, arka plan temaları, hem Windows hem Linux üzerinde çalışabilme… Bu karşılaştırmanın galibi ” Mozilla Firefox ” tur. Henüz kullanmadıysanız hemen deneyin derim ben.
Google Chrome ise hız bakımından yine kullandığım bir tarayıcıdır, Google+ ile de uyumlu olduğundan arada kullanıyorum ama Firefox un yerini hiçbiri tutamaz.
http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/
İşimle ilgili en sevdiğim Firefox eklentileri
1- Show IP (girilen sitenin hangi sunucu üzerinde çalıştığını anında gösterir)
2- Roboform (şifre hatırlatır, formları otomatik doldurur)
3- Session Keeper (login olduğunuz oturumda uzun süre kalıyorsanız oturumun sürekli düşmesini önler)
4- Firebug (Web sitelerinin açılışını adım adım gösterir bir hata var ise hemen tespit etmenizi sağlar)
5- Tüm gün bilgisayar başında olup aynı ekrana bakmaktan sıkılanlar için muhteşem tema ve arka planları da cabası…